Muziek voor jongeren

Cultuur bestaat in allerlei soorten en maten. Een van de vormen van cultuur, die in de hele wereld voorkomt, is muziek. Zingen, dansen, instrumenten, muziek verbroedert mensen. Ook voor jongeren is muziek hele erg belangrijk. Het gemiddelde kind van tussen de 8 en 18 jaar luister 2 uur en 19 minuten per dag naar muziek. Als je dit gaat bekijken op jaarbasis, kom je uit op meer dan een maand muziek luisteren! Het is dus geen geheim dat muziek voor jongeren een van de dingen is, die de ontwikkeling en de opvoeding heel erg beïnvloedt. Hoe dit gaat, en wat de invloed kan zijn, kun je lezen op deze pagina.

De invloed van muziek op jongeren

Als iemand naar muziek luistert, kan dit ervoor zorgen dat zijn hele humeur hierdoor verandert. Muziek kan mensen opfleuren, ze verdrietig maken, en dingen doen vergeten. Er zijn zoveel artiesten op de wereld, en de kans is groot dat elk van hen, die een nummer uitgebracht heeft, invloed heeft gehad op tenminste een iemand. Jongeren zijn op een punt in hun leven, waardoor ze extra vatbaar zijn voor signalen van buitenaf. Ze zitten nog in een levensfase, waar ze gevormd moeten worden. Hun karakter ontwikkelt zich. Muziek kan voor jongeren ene manier zijn op hun identiteit te uitten. Alleen al door het luisteren naar bepaalde muziekgenres, kunnen mensen zich afzetten en onderscheiden van anderen.

De laatste alinea ging over het luisteren naar bepaalde muziek, maar veel jongeren maken natuurlijk ook muziek. Ouders sturen hun kinderen vaak op muziekles. Piano, gitaar, drummen, en ga zo maar door. Ouders doen dit, omdat ze weten dat jongeren hun emoties kunnen tonen door het spelen van muziek. Onderzoek heeft uitgewezen, dat mensen die muzikaal zijn ingesteld, ongelukkig worden als ze niet elke dag een kwartier muziek maken. Het is dus heel belangrijk voor bepaalde mensen, om muziek te kunnen spelen. De ontwikkeling die jongeren doormaken doordat ze muziek maken, kan niet onderschat worden.

Welke muziekgenres passen bij jongeren

Er zijn een aantal muziekgenres, waar jongeren specifiek van houden. 3 van deze genres zullen behandeld worden. De eerste is Rock. De eerste rock die werd gemaakt stamt uit de jaren ’50. Het genre domineerde de muziekscene de volgende 30 jaar. Rock wordt meestal gemaakt door een band met een gitarist, een zanger, een drummer en een basgitarist.

Een ander populair genre bij de jongeren is Pop. Popmuziek is vaak lekker up beat, zodat je erop kunt dansen als je bijvoorbeeld uitgaat. Vaak zijn de artiesten jong en sexy, zodat ze meer in de smaak vallen bij de jongeren.

Het laatste genre dat momenteel erg populair is bij de jeugd, is Elektronische Dance. Deze muziek wordt volledig gemaakt op een computer, en het is vaak vrolijk. Ook deze muziek wordt vaak in clubs en andere uitgaansgelegenheden gedraaid.