Sporten voor Jongeren

Sport wordt door veel mensen betiteld als ‘de belangrijkste bijzaak in het leven’. Er wordt dan echter vaak gerefereerd aan het supporten van bijvoorbeeld een voetbalteam, maar je kunt deze uitspraak ook een stuk breder trekken. Het is, vooral voor jongeren, namelijk ook heel belangrijk om zelf aan sport te doen. Dit heeft te maken met meerdere facetten, en we zullen een aantal van deze facetten op deze pagina verder toelichten.

Wat maakt sporten voor jongeren zo goed?

Als je als ouder twijfelt om je kind in te schrijven bij een sportvereniging, kun je een aantal van de redenen die je hieronder kunt lezen, in je achterhoofd houden.
De eerste reden die we hier noemen heeft te maken met de fysieke gezondheid van het kind. Als je veel beweegt, is de kans een stuk kleiner dat je te dik wordt. Obesitas en overgewicht zijn belangrijke onderdelen van de problemen van jongeren vandaag de dag. Dit komt onder andere door het feit dat de moderne kinderen meer thuis achter hun computer zitten, dan een aantal jaren geleden. Om dit tegen te gaan, wordt aangeraden om lekker te gaan sporten bij een sportvereniging.

Hiernaast zorgt het doen van sport ook voor een ontwikkeling van het karakter van de jongeren. Zeker als je speelt in teamverband, leer je hoe het is om samen te werken, en ervaar je hoe het is om met zijn alles iets te bereiken. Dit kan de sociale vaardigheden van een kind positief beïnvloeden. Ook zijn jongeren die aan sport doen een stuk zelfverzekerder, doordat ze zich belangrijk voelen voor het team. Het laatste positieve effect dat hier genoemd wordt heeft te maken met de discipline van de jongeren. Als je elke week meerdere keren moet sporten, krijg je een verantwoordelijkheidsgevoel. Je moet komen opdagen, en je team verwacht dat je presteert!

De drie populairste sporten voor jongeren

In Nederland zit een groot deel van de jongeren op een sport, en sommige zelfs op twee of meer! Maar wat zijn nu eigenlijk de meest populaire sporten? De eerste had je misschien zelf al wel kunnen invullen. Dit is namelijk voetbal. Het is de droom van miljoenen jongens in Nederland; het vervullen van een heldenrol bij zijn favoriete voetbalclub. De laatste jaren kun je zien dat er ook steeds meer meisjes bijkomen, die houden van deze sport. Sommige voetbalverenigingen bieden hele meisjesteams aan, terwijl andere clubs kiezen voor gemengde elftallen. Ook het professionele vrouwenvoetbal trekt aan.

De tweede sport die erg populair is, is tennis. Dit is uiteraard niet in teamverband, maar dit brengt weer andere voordelen met zich mee. Jongeren leren op zichzelf te staan, en op zichzelf te vertrouwen. Tennis is zowel bij jongens als bij meisjes heel populair.

De laatste sport die genoemd wordt, is hockey. De laatste jaren wordt deze sport minder populair en groot in Nederland bij jongeren, maar toch zijn er nog veel hockeyclubs te vinden. Deze teamsport heeft als voordeel, dat Nederland een van de beste landen van de wereld is. Dit geeft de sport voor jongeren extra flair.